Inglasad altan med Snickare Avesta

En inglasad altan hjälper dig skapa det där perfekta uterummet som du alltid drömt om. Med en inglasad altan suddar du ut linjerna mellan ute och inne och kan ta vara på tidiga vårkvällar och sköna sensommarkvällar. Du slipper löv som blåser in, kan ha dina möbler ute året om och bevarar värmen lite längre. Du kan även sitta ute trots att regnet öser ner eller blåsten viner utanför huset.

Det första du bör fundera på om du vill bygga en inglasad altan i Avesta är hur den ska användas 

 • Ska altanen enbart användas på sommaren eller vill du kunna sitta där året om? 
 • Beroende på hur du svarar på denna fråga kan man använda olika lösningar och metoder
 • Titta gärna på bilder och låt dig inspireras
 • Ju tydligare bild du har av din drömaltan desto enklare blir det för byggarbetarna

Isolera altanen i Avesta

Har du redan en inglasad altan kan du isolera den med ytterligare en inglasning. Isoleringen kan även innefatta golvet om så önskas. Då bevaras värmen bättre och altanen går att använda året runt. Det är viktigt att ha en bra fuktspärr mot marken så att fuktskador kan undvikas. Utan en fuktspärr kan du få problem med isbildning eller mögel under vintern. Använd formuläret här på sidan om du vill veta mer om det.

Snickare Avesta ger några bra råd att tänka på

 • Om du bygger en oisolerad altan är det viktigt att se till att det är god luftväxling i rummet
 • Om den inglasade altanen ska byggas direkt på marken är det en god idé att använda en isolerad betongplatta som grund
 • Ska altanen istället byggas på ett trädäck måste du se till att stommen håller för bygget, annars kan hela altanen bli sned eller i allra värsta fall rasa ned helt och hållet

Behöver jag ansöka om bygglov för en inglasad altan?

Det beror helt på om du ska bygga i anslutning till ditt hus och även storleken på altanen i fråga. Sedan år 2014 säger reglerna att du inte behöver bygglov om du bygger i direkt anslutning till ditt hus. Måttgränsen ligger på under 15 kvadratmeter. Om altanen ligger mindre än 4,5 meter från din granne/dina grannar måste du även ha deras godkännande. Fundera över hur stort utrymme du behöver innan du sätter igång.

 • Du kan bygga utan bygglov om du bygger under 15 kvadratmeter
 • Tillbyggnaden ska anmälas till byggnadsnämnden

Välja golv till den inglasade altanen

Det är viktigt att du har i åtanke vilket golv du vill lägga in i uterummet redan från början. Om du bara ska bygga ett enklare uterum som ska användas under sommartid räcker det oftast med en simplare matta. Normalt är de gjorda i syntet och har UV-skydd så att de inte bleks av solen. De är dessutom fukttåliga. Vill du isolera och lägga in golvvärme bör du satsa på klinkers, som både är tåligt och leder värme.

 • Räkna golvets höjd så det hamnar på en jämn nivå med resten av huset
 • Andra material som passar i uterum är bambu eller kork
 • Undvik laminat och trägolv

Värma upp en inglasad altan

Om du vill kunna värma upp din altan finns det olika metoder och uppvärmningsmetoder. Har du ett oisolerat uterum kan du värma upp det med hjälp av en värmefläkt eller gasolkamin. Värmefläkten är mer energisnål, men gaskaminen ger en mysigare känsla. Det går även sätta in infravärme på din inglasade altan. Nackdelen med infravärme är att värmen inte bevaras och försvinner så fort du stänger av. Golvvärme och värmepump är andra alternativ för uppvärmning.

Hur ska den inglasade altanen placeras?

Det ska vara enkelt att ta sig till det inglasade uterummet. Att placera den nära köket gör det till en naturlig matplats både på sommaren och vintern beroende på isolering. Utgå från din planlösning och fundera över vad du vill ha ut av din inglasade altan. Tänk också på hur solen rör sig över din trädgård, om solen ligger på större delen av dagen blir det mycket varmt i rummet och du måste vädra oftare.

Val av glas till din inglasade altan i Avesta

Här måste du också tänka på vilka årstider som uterummet kommer användas vid. Du bör också fundera på vilka glaspartier som ska vara fasta och vilka som ska gå att öppna. Fördelen med skjutpartier är att du kan öppna upp stora delar av den inglasad altanen, vilket underlättar om du vill vädra snabbt och effektivt. Vi svarar gärna på alla dina frågor om inglasade altaner i Avesta. Hör av dig via formuläret på hemsidan så återkommer vi snarast.